Category: Sport

Soutěž o Hlubockého kapra

Poslední listopadovou sobotu se soutěžní družstva dospělých vydala do Hluboké nad Vltavou, kde se konala již tradiční soutěž v požárním sportu s názvem O Hlubockého kapra.

Počasí bylo už opravdu zimní, takže tam soutěžáci pořádně vymrzli, sněžilo, pršelo, foukalo a rtuť teploměru se nevyšplhala nad nulu. I přesto mladá děvčata s označením “B” vybojovala krásné druhé místo ze 14 týmů s výsledným časem 21,97 s. Stačilo opravdu málo a stály na stupni vítězů a odvážely si živého kapra, protože první místo jim uteklo jen o vlásek, vítězný tým z Budilova skončil s časem 21,74.s. Ženy z áčka skončily 6., s časem 25,62. Kluci měli útok pěkně rozběhnutý, ale problém na levém proudu je zpozdil a skončili na 14. místě z 20 zúčastněných týmů s časem 23,05.

A to byla definitivní tečka za soutěžní sezónou roku 2023. Zazimujeme nářadí, odvezeme mašiny na pravidelný servis a budeme se těšit na sezónu roku 2024.

Soutěž Žihobce a vyhlášení ligy

V sobotu se naše děti vydaly do Žihobec na poslední soutěž letošního ročníku Šumavské hasičské ligy, která se skládala ze 6 soutěží. Škoda, že teplé letní počasí vystřídalo počasí poměrně chladné. V krásném zámeckém parku bylo vše připraveno, a tak se na start postavila přípravka. Byly 2, vacovská a žihobecká, ta byla zařazena mimo soutěž, byl to útok tatínků s dětmi, které teprve začínají.  Naše přípravka tedy neměla tentokrát soupeře a skončila na 1. místě s výsledným časem 32,45 s.

Následovala kategorie mladších dětí, kde se utkalo 7 týmů. Naše děti předvedly nádherný a hlavně rychlý útok, s výsledným časem 16,96 na levém a 16,83 na pravém proudu a zaslouženě s obrovskou radostí zvítězily. Připojilo se k nám družstvo děti z Přečína, které udělalo sobě, ale i nám, také velkou radost, protože dokončilo útok s časem 17,78 a obsadilo krásné 3. místo. A tak jejich historický klenot Klöckner, který děti přivezl, odjížděl ze Žihobec s veselou a dětmi ověnčenými bronzovými medailemi. Na závěr se utkala družstva dětí starších, která se sjela 4. Vacovské děti s výsledným časem sestřiku 19 s skončily na 4. místě.

Po vyhlášení soutěže došlo k vyhlášení Šumavské hasičské ligy 2023. Přípravka není do celkového vyhlášení zahrnuta, protože má volnější pravidla. Jsou vyhodnoceny vždy jen na každé soutěži, ale děti zkrátka nepřišly. Od své vedoucí dostaly zlaté medaile s motivem hasičského soptíka a velkou jedničkou, protože pro ni jedničkami jsou. 

Kategorie mladší, velká spokojenost. Vacov, celkové 2. místo. Hodnoceno bylo 5 týmů. Děti se zúčastnily všech 6 soutěží a na první Budilov ztrácely pouhé 4 body. Na soutěží v Budilově se nám nezadařilo a útok byl označen za neplatný pokus a odtud nám právě body do celkového počtu chyběly. Ale nevadí, za 2. místo jsme rádi. Nejlepší čas sezóny jsme si přivezli právě ze Žihobec, a to 16,83. Děti z SDH Přečín měly v ŠHL premiéru. A myslím, že v Přečíně mohou přepisovat dějiny, protože dětské družstvo zde nikdy neměli. A hned v první sezóně se úspěšně zapsali. Přestože děti odběhly jen 4 soutěže, tak skončily celkově na 4. místě, nejlepší čas si přivezly také ze Žihobec, a to 17,78 s. Na své první soutěži v lize, která se konala u nás ve Vacově, dokonce byly vítězi soutěže. 

Kategorie starší, obrovská spokojenost. Hodnotilo se 5 týmů a Vacov s velkou radostí skončil na nejvyšší příčce, na 1. místě. Nemusíme určitě zmiňovat, jaká radost v týmu panovala. Děti soutěžily také ve všech 6 soutěžích, nejlepší čas si přivezly z Horního Poříčí, 16,51 s.

A co říci závěrem? Další sezónu máme za sebou, můžeme konstatovat, že velmi úspěšně, nejen v očích dětí, ale i v očích nás, kdo se o děti staráme. Nejdůležitější je, že se obešla bez zranění a vždy jsme se v pořádku vrátili domu. Zazimujeme nářadí, mašinu pošleme na Moravu na pravidelnou údržbu a budeme se těšit na zelený trávník v roce 2024.

Vyhlášení Podboubínské hasičské ligy

Na sobotní večer bylo naplánované vyhlášení Podboubínské hasičské ligy v sále ve Štítkově. Mezi vyhodnocenými byla i tři naše družstva dospělých. Letos proběhl již 10. ročník PBHL.

V kategorii žen se letos utkalo 8 týmů. Až do poslední soutěže v Radhosticích nebylo jasné, jak to mezi našimi holkami dopadne. Přestože družstvo mladých s označením “B” v Radhosticích zvítězilo, na bednu to nestačilo. Celkově 4. místo. O rozdíl pouhého jednoho bodu je děvčata s označením “A”  předběhla a skončila na místě 3. Zúročila svou již několikaletou zkušenost. Umístění bylo asi trochu zklamáním pro “béčkařky”, protože loni jako nováčkové ligy zvítězili, ale braly to sportovně, s úsměvem na tváři. Holky z áčka vybojovaly 3. místo i s tím, že se první soutěže nezúčastnily, tudíž nebodovaly. Holky z béčka se zúčastnily všech 6 soutěží, ale na jedné měly neplatný pokus, tudíž také nebodovaly.

Velkou radost nám udělali kluci. Pár sezón už odběhli a né pokaždé se dařilo tak, jak by si přáli. Ale nevzdali to, dokázali oslavit i né zrovna nejlepší výsledek a co je důležité, vytvořili si skvělou partu kamarádů. Letos se do toho obuli, pravidelně trénovali a začalo se dařit. Na poslední soutěži minulý týden v Radhosticích se dostali pod 20 vteřin, což jim udělalo velkou radost. Celkově skončili na 4. místě ze 14 týmů. Od třetího místa je dělilo 5 bodů, zúčastnili se všech soutěží. Věříme, že letošní umístění pro ně bude motivací do příští sezony. Přímo na místě dostali pochvalu, stejně tak i děvčata, od Míry Molitora, který celé vyhlášení uváděl.

Holky a kluci, přijměte od vedení sboru velkou gratulaci a poděkování za reprezentaci našeho SDH a obce Vacov.

Soutěž Radhostice

V sobotu se naše družstva vypravila do Radhostic na poslední soutěž. Přálo jim nejen krásné, letní počasí, ale dařilo se i na dráze. Naše mladé holky s označením B skončily na 1. místě a po roce opět přivezly do Vacova obrovský putovní pohár, který tam loni vyhrály holky z áčka. Předvedly velmi krásný útok, oba proudy byly velmi vyrovnané, terče byly sestříknuty v časech 19,13 a 19,10. Takže 1. místo opravdu zasloužené. O krůček za nimi skončily holky z áčka s časem 19,48. Dařilo se i klukům, i když jejich čas stačil na 5. místo ze 14 týmů. Pravý proud sestřelen v čase 19,01, levý 19,61. Kluci se na poslední soutěží dostali pod 20 vteřin, z čehož měli obrovskou radost. Po skončení pokračovala venkovní párty, kterou si naše omladina podle vyprávění opravdu užila.A jak to všechno zamíchá s bodovým ohodnocením a jak letošní ročník dopadne se dozvíme příští sobotu ve Štítkově, kde proběhne celkové vyhlášení 10. ročníku Podboubínské hasičské ligy.

Soutěž Bohumilice

Sobotní odpoledne tohoto víkendu opět patřilo hasičské soutěži dospělých. Tentokrát se družstva sjela do Bohumilic, kde proběhl předposlední souboj Podboubínské hasičské ligy. Naše družstva odjela tři. Nejlépe se vedlo družstvu žen A, které obsadilo 2. místo s časem 20,83. Od prvního místa je dělilo opravdu málo. Holkám z béčka se útok úplně nepodařil, jak by si přály. Problém na levém proudu a čas 28,04 je odsunul na 7. místo a v celkovém pořadí z 3. místa. A tak se přístí týden na poslední soutěží utkají s holkama z áčka o 3. místo. Ani klukům se nedařilo tak, jak by potřebovali. Tady byl problém na sání a čas 21,30 stačil na 6. místo. Uvidíme příští týden v Radhosticích, jak to letos vše dopadne.

Dolany a Svatá Maří

V sobotu jsme se vydali do Dolan na předposlední letošní soutěž. Po zahájení šla jako první na start družstva přípravky, a to vacovská a budilovská. První skončily naše děti, a tak si s velkou radostí domů odvážely další zlatou medaili na krku. Následovala kategorie dětí mladších. Utkalo se celkem 7 družstev. Našim dětem minulou sobotu nešťastně uteklo první místo, ale tentokrát si ho utéct nenechaly a zvítězily s časem 17,91 s. Vyrazily s námi i děti z Přečína, které obsadily krásné 3. místo s časem 23,02. V kategorii dětí starších se utkalo 5 družstev. Naše družstvo jelo neúplné, k tomu jedna z proudařek jela po tréninku se zraněním, a tak to stačilo na 3. místo s časem 17,59. Ale celkově si stále drží prvenství v tabulce.

Poslední soutěž nás čeká 23. září v krásném zámeckém parku v Žihobcích a až do úplného konce to bude velmi napínavé. Po skončení soutěže v parku proběhne celkové vyhlášení letošního ročníku ŠHL.

Odpoledne soutěž v Dolanech pokračovala pohárovou soutěží. Tam vyrazila naše omladina. Družstvo žen s označením B zvítězilo s časem 21,39 s a krom poháru za 1. místo vyhrály hlavní cenu v podobě živého jehněte. A to ve Vacově ještě nebylo. Kluci skončili na 4. místě s časem 21,87 s.

A aby toho málo nebylo, večer všichni vyrazili na populární noční soutěž do Svaté Maří. Přibrali k sobě ještě holky z áčka. Tam ale už počasí nepřálo a většina týmů běžela v dešti.

Kluci rozběhli pěkný útok, ale s časem 22,31 to stačilo na 7. místo, z 20 týmů, což bereme za  pěkný výsledek. V kategorii žen se utkalo 9 družstev. Na této soutěži pravidla říkají, že i ženy musí běžet na 3 B, což je pro ně o dost delší vedení. Ženy A skončily na 6. místě s časem 28,36 a našim mladým děvčatům se nedařilo jako jsou zvyklá a tentokrát z toho byl neplatný pokus. Příští týden všichni dospělí pojedou na předposlední soutěž PBHL do Bohumilic.

Dětská soutěž ŠHL Horní Poříčí

Na sobotu 19. srpna byla plánovaná soutěž v Horním Poříčí. A tak se naše děti vydaly do okresu Strakonice vybojovat tolik potřebné body. Počasí bylo opravdu srpnové. Nejdříve svůj útok předvedla přípravka. Tentokrát jen jedna, ze Střelských Hoštic. Mladší děti se tentokrát vypravily pod vedením Vendy Gregrové a Michala Roučky, za což jim moc děkujeme. Děti předvedly velmi rychlý útok s časem 16,82 na pravém proudu a 17,69 na levém proudu. Bylo by to suverénně první místo. Ale…,  letos se prvně na soutěžích běželo dvoukolově. Kvůli druhému pokusu, který se nepovedl a byl z něj pokus neplatný, skončily na 2. místě. Krásné umístění, ale mohly zkusit, jak chutná vítězství. V kategorii starších se utkalo 5 družstev. První pokus našich se opozdil a skončil s časem 22,58. Na rozdíl od mladších dětí, těmto dětem druhý pokus pomohl a dokončily v čase 16,51. Řeklo by se, jak krásný čas to je, ale stačil na 3. místo. Starší děti dosahují opravdu krásných časů.

A kam za týden? Sjedeme jen kousek z kopce, do Dolan. Kde se koná předposlední soutěž letošní sezony. Takže třenice o body bude čím dál napínavější.

Tentokrát i nesoutěžní víkend

Na jedné straně se soutěžilo a na straně druhé se utužovala parta, která k hasičině bezpodmínečně patří. Naši kluci vyrazili na vodu, a to na celý víkend. V pátek ráno je Pavel Samec odvezl do kempu u Českého Krumlova, odkud 2 dny sjížděli řeku Vltavu a v neděli je Vašek Samec přivezl domů. Zažili počasí teplé i studené, slunečné i deštivé, ale to na dobré náladě nic neměnilo a kluci si víkend náramně užili.

Naše mladé holky slavily narozeniny, a to dokonce dvou hasiček. Jedny narozeniny byly krásné, 18. a ty druhé…, také mladé. Takže Anet a Vendy, jménem sboru vám oběma přejeme vše jen to nejlepší. Fotka je důkazem, že to byla oslava opravdu hasičská.

Své zástupce jsme měli i na Stachách, kde probíhaly oslavy 20. výročí otevření Pošumavského hasičského muzea.

Noční soutěž Benešova Hora

Je již tradicí, že poslední červencový víkend patří dětské noční soutěži v Benešově Hoře. Bylo tomu tak i letos, kdy proběhl již 17. ročník Memoriálu Václava Maurice. Na tuto soutěž se sjíždí soutěžní družstva nejen z okolí, ale i z různých okresů a dokonce i z několika míst Moravy. Takže konkurence byla opravdu velká.

Počasí trochu strašilo zataženými mraky, ale nakonec ustal i nepříjemný vítr a soutěž proběhla za teplého večera. Družstva přípravky tentokrát nebyla, a tak po zahájení začala kategorie mladších dětí. V té se utkalo 11 družstev. Vacovské děti šly na řadu jako čtvrtí a předvedly velice pěkný a rychlý útok. Levý proud byl nastříkán v čase 18,68, pravý 19,85. Prostřik tam byl, ale přesto naše děti skončily na krásném druhém místě, z čehož jsme měli všichni obrovskou radost. Pod svými křídly máme i děti z Přečína. Ty letos absolvovaly svou druhou soutěž. Skončily na 6. místě s časy 22,76 a 23,44. Děti netrénují pravidelně, tak i šesté místo bereme za pěkné umístění. Na zaslouženém 1. místě skončily děti z Černína, okres Znojmo. Na noční soutěž letos tito hasiči přijeli prvně, a to z takové velké dálky, tak už jen proto měli vítězství zasloužené s časy 18,10 a 18,25.

Po skončení proběhlo vyhodnocení a na řadu přišla kategorie dětí starších. To už byla litá tma. Na start se postavilo celkem 10 družstev. To naše vacovské tentokrát nemělo tolik štěstí, jako ve dvou předchozích soutěžích a skončilo na 7. místě s časy 18,35 a 20,88. Ale děti to braly sportovně. Po vyhlášení této kategorie přišel na řadu již tradiční ohňostroj a bylo ukončeno. Jako vždy byla soutěž perfektně organizačně připravena, nejen soutěžně, ale i bohatým občerstvením.