Category: Sport

Hasiči pro příměstský tábor Charity Prachatice – Vimperk

Ve středu ráno jsme v naší hasičárně přivítaly děti z příměstského tábora Oblastní charity Vimperk. Jejich vedoucí v čele s Radkou Švarcovou nás požádalo, abychom dětem přiblížili práci hasičů a práci s našimi hasičskými dětmi. Nejdříve jsme jim ukázali zázemí zásahové jednotky, mohly si vyzkoušet zásahový oblek, promítli jim hašení oleje v domácnosti, předvedli jsme zásahovou Tatru i CAS 25, se kterou jsme pak děti převezly na naše tréninkové hřiště. Připravili jsme materiál na základnu a děti si vyzkoušely hasičský útok. Nakonec jsme jim hašení oleje v domácnosti předvedli názornou ukázkou. Myslíme, že se dětem u nás líbilo, a že si odnesly zážitky i poučení. 

Noční soutěž Radhostice

V sobotu večer se naše soutěžní týmy vypravily na noční hasičskou soutěž seriálu Podboubínské hasičské ligy do Radhostic. Tentokrát byly posíleny o tým žen s označením “A”. Předpověď počasí se bohužel naplnila a v průběhu soutěže začalo pršet. Nejhůř na tom byly naše holky z áčka, jimž při útoku vyloženě lilo. Byly statečné a útok dokončily. V tomto případě bylo nejdůležitější, že bez úrazu. Celkově 5. místo s časem 24,19 s. Holky s označením “B” měly útok bez deště, hezky rozběhnutý, akorát malé zdržení na rozdělovači, ale i tak z toho bylo krásné  2. místo s časem 22,18 s. Klukům se tentokrát vůbec nedařilo. Problém na koši, čekání na vodu a výsledný čas 41,85 a celkové 16. místo. Ještě je čekají v PBHL 3 soutěže, tak mají šanci na nápravu. Teď mají dospělí pauzu, čas na tréninky, dovolené a do boje vyrazí až 31. srpna na noční soutěž do Svaté Maří.

Veteránská soutěž v Sudslavicích

V sobotu jsme se opět po roce vypravili na hasičské veteránské klání Pod Památnou lípou v Sudslavicích. Původně jsme chtěli postavit 2 družstva, což se nám bohužel nepodařilo, a tak  na startovní čáru nastoupila naše mladá generace, kterou to k naší radosti baví. Sice věkem pravidla nesplňují, ale organizátoři oceňují jejich účast a zařadili je do soutěže. Celkem se utkalo 8 družstev. To naše skončilo na místě sedmém, ale to vůbec nevadí. Na tyto soutěže nejezdíme soupeřit a honit se za místem na “bedně”. I přesto jsme zaznamenali značný úspěch, oproti loňsku jsme čas útoku z 5 minut stáhli na více než 2 minuty. Na místo jsme dorazili opět Tatrou 805, útok odběhli s konopnými hadicemi, vřetenovým rozdělovačem a historickými obleky se sekyrkou za pasem. Voda si v konopné hadici vzhledem k jejich stáří vždycky cestu ven najde a pak se terč těžko zdolává. Tentokrát to Řidič Víťa vychytal a hadice na trase dle potřeby svorkoval. Při vyhodnocení naši mladí dostali i speciální cenu a rychle se přesouvali zpět do Vacova, aby mohli vyrazit na soutěž PBHL do Radhostic.

Děkujeme našim mladým členům za reprezentaci OpPO (Odloučené pracoviště Požární ochrany Čábuze).

Soutěž Budilov – děti

Sobota patřila v Budilově hasičům. Konala se zde již XX. soutěž o pohár starosty obce Bošice. Celý den provázelo letní počasí s vysokými teplotami. Vše začalo dopoledne, kdy změřila síly kategorie dětí. Vacov měl zastoupení ve všech kategoriích. Jako vždy začala přípravka. Celkem se utkala 4 družstva. Naše dětičky skončily na 2. místě. Svou úspěšnou premiéru zde měl teprve tříletý Jiřík Fuks. V kategorii dětí mladších se utkalo 7 družstev. Naše děti byly v oslabení. Prázdniny a dovolené nám dovolily postavit na start družstvo pouze o 5 dětech, museli jsme měnit i jejich posty. I tak se s tím bravurně popasovaly a skončily pátí. Velkou radost měly naše děti v kategorii starších. Měly kategorii o čtyřech družstvech a skončily na krásném prvním místě s časem 16,38 s. Hned po soutěži odjížděly se svým trenérem Michalem na týdenní pobyt na Lipno. Vítězství jim určitě odjezd hodně zpříjemnilo.Teď budeme mít v soutěžení pauzu. Další soutěž nás čeká 27.7. v Benešově Hoře, kde se uskuteční populární noční soutěž, Memoriál Václava Maurice.

Soutěž Budilov – veteráni

Po dětské kategorii přišla na řadu kategorie veteránů. Tato kategorie lahodí oku nejen pamětníkům. Jsou vidět mašiny starších ročníků, závodníci jsou také vyššího ročníku narození. Je smutné, že každým rokem při nástupu se na někoho vzpomíná. Troufáme si říct, že Vacov opět exceloval. Nejen mašinou, ale i Tatrou, kterou dorazili, konopnými hadicemi, vřetenovým rozdělovačem, oblečením. Akorát věk soutěžích se s touto kategorií neshodoval. Je ale hezké a ocenitelné, že takto soutěžit baví i naše mladé lidi, a to nejen kluky, ale i holky. Za toto vše byli oceněni i zvláštní cenou. Tato kategorie oddychne pouze týden, protože 13. 7. se koná již tradiční veteránské klání v Sudslavících “Pod Památnou lípou”.

Soutěž Budilov – ženy a muži

Poslední kategorií hasičského dne v Budilově byla kategorie mužů a žen. V kategorii mužů se utkalo celkem 16 týmů. Vacovští kluci skončili 7. s časem 21,00 s. Rychle rozběhlý útok zbrzdil nástřik na levém proudu. V kategorii žen se utkalo 7 týmů, naše holky s označením “B” skončily na 5. místě s časem 24,87 s. I u holek se chybičky vloudily, ale nevadí, i to k soutěžení patří. Za týden je čeká noční soutěž v Radhosticích, kam se obě družstva chystají, tak budeme doufat, že jim bude přát více štěstí. Nejdůležitější je útok dokončit bez úrazu.Po skončení soutěže se pokračovalo tradiční zahradní párty se skupinou Nabeton.

Hasičský rozstřel – Bohumilice

Nejen děti v sobotu vyrazily na první soutěž, ale i dospělí, a to do Bohumilic na první soutěž Podboubínské hasičské ligy, tato soutěž není klasická, je to tzv. rozstřel, kdy se soupeř losuje a pak postupují nejlepší časy proti sobě. Dozvěděli jsme se, že už je to jediný rozstřel, který se v republice běhá. Reprezentovat vyjelo naše béčko žen. V prvním rozběhu měly holky nejlepší čas ze všech, který byl zároveň i nejlepším časem celé soutěže, a to 19,44. Při druhém rozběhu dosáhly času 19,64, čas také velmi dobrý, ale třetí rozběh čekal na vodu a skončil s časem 26,41 s a celkově to vyneslo krásné 2.místo. Jen tak dál. Poměřit síly vyrazili i kluci. Z prvního kola postoupili, ale v druhém byl tým Výškovic rychlejší o 1,7 s. a vyřadil je. Skončili celkově čtvrtí. Stejně tak jako děti, i dospělí o příštím víkendu vyrazí na druhou soutěž do Budilova.

Dětská hasičská soutěž

Poslední červnovou sobotu jsme pořádali dětskou hasičskou soutěž, která byla letošní první v seriálu soutěží Šumavské hasičské ligy. Protože nemáme svou dráhu, měli jsme ji opět půjčenou od hasičů z Benešovy Hory, kde se soutěž konala.

Letní počasí přilákalo na start 15 družstev. Takže konkurence byla velká a rozhodovala každá setinka. 

Začalo se  přípravkou. V této kategorii byla celkem 4 družstva. Po jejich odběhnutí byla naše radost obrovská, protože naše děti v této kategorii zvítězily.

Na řadu pak přišla kategorie dětí mladších. Náš útok byl velice hezky a rychle rozběhnutý, ale …. Stačila chvilka nepozornosti a hadice s proudnicí začala lítat po louce. Naštěstí nedošlo k vážnému úrazu, “jen” k pořádné modřině na noze. Útok byl nedokončený. Mrzelo nás to, ale i toto k soutěžení patří. Důležité je, že z toho Míša takhle vyvázl. Vítězem v této kategorii se stalo družstvo dětí z Přečína, kterému zajišťujeme technické i trenérské zázemí, takže radost z vítězství byla hned ve dvou sborech.

V kategorii starších se sešla 3 družstva. Vacov skončil na 3. místě.

Protože jsme soutěž pořádali, tak jsme pro přítomné měli připravené občerstvení. Obrovské poděkování patří všem, kdo občerstvení ve stánku zajišťovali, protože v tak vysokých letních teplotách, jako byly v sobotu,  to bylo hodně náročné. Velké poděkování patří i technické četě, která se starala o zázemí. V pátek do tmy a od sobotního brzkého rána až do večera. 

Poděkování patří  Obecnímu úřadu Vacov, pod jehož záštitou se soutěž konala.

A my příští týden vyrazíme na druhou soutěž, a to na krásnou hasičskou dráhu do Budilova

Výročí SDH Drážov

V sobotu jsme byli pozváni do Drážova, kde slavili 70. výročí založení SDH Drážov. U příležitosti oslav pořádali okrskovou soutěž. Požádali nás, abychom předvedli požární útok naší přípravky a k tomu jsme nabídli útok našeho Tatra Renovator Teamu. Členové odloučeného pracoviště požární ochrany Čábuze dorazili s legendární Tatrou 805 a předvedli, že pro hašení ohně žádná technika není stará. Naše T805 přivezla děti na startovní čáru, z její korby sklouzly po skluzavce, předvedly opravdu ukázkový útok a sklidily od diváků velký aplaus stejně tak jako retro útok.

Starostka Drážova paní Jiřinka Vávrová spolu se senátorem Tomášem Fialou děti obdarovali sladkostmi, tolik oblíbenými medailemi, diplomem a pohárem na památku na tento den. 

Pak si užily skákacího hradu. Drážovským musíme pochválit organizaci, zázemí, občerstvení, vše bylo na jedničku.