Soutěž Budilov

Začátek července již tradičně patří každým rokem hasičské soutěži v Budilově. Místní hasiči tomuto věnují celý den a soutěž je vždy perfektně po všech stránkách připravená s veškerým zázemím, které jim mnohé sbory, včetně toho našeho, mohou jen závidět.

Tento hasičský den zahájily děti a jejich soutěž v rámci Šumavské hasičské ligy. Jako první se na start postavila družstva přípravky, sešly se 4, takže konkurence byla. Ta naše jela ve velkém oslabení. Je čas prázdnin, dovolených a do toho přišla ještě ráno teplota jednoho závodníka. Ale i v provizorním složení děti zabojovaly a časem 36,92 si vybojovaly 2. místo.

V kategorii mladších a starších dětí se tolik družstev nesešlo, tudíž se jelo dvoukolově. Našim dětem se povedl lepší útok v prvním kole a ten jim také zajistil 2. místo časem 21,64 s. Takže oběma družstvům se při závěrečném vyhodnocení blýskaly stříbrné medaile na krku a v očích radost z povedených útoků. Jejich snažení stejně jako v loňském roce ocenil dědeček Vašíka Nového pan Jaroslav Gabauer, který dětem věnoval finanční částku a sáček plný dobrot. Za to mu patří naše velké poděkování.

Po dětech přislo na řadu veteránské klání. Jednoduše a výstižně řečeno – pastva pro oči. Útoky s mašinami PS 8, dokonce i jednoválcovou stříkačkou Flader! a jeden s “márovkou”, rozhazování hadic z kotoučů na dráze, startování mašiny až po odstartování, pamětníci ví, o čem je řeč. Takto vypadaly požární útoky v době našich rodičů a prarodičů. Obdivuhodné je, že na startu stojí závodníci, kterým je 70, 80, ale i přes 80 let. Nejstarší závodnice letos oslaví 71. narozeniny. Krásné a dojemné zpestření celého dne.

Po tomto přišla na řadu Podboubínská hasičská liga. Odstartovala mužská kategorie. A tam nás reprezentovali naši kluci. Útok byl velmi hezky rozběhnutý, sliboval i hezký čas, ale…… Nezapojené béčko do rozdělovače. Takže ubrat vodu, zapojit a znovu, ale kluci sportovně dokončili, i když čas 31,23 stačil jen na 12. místo. Nevadí, snad příště ……

Po mužích přišly na řadu ženy. Počasí bylo velmi nespravedlivé, protože právě holkám, a to všem družstvům, začalo hodně pršet. Na start se postavilo 9 družstev, z toho 2 z Vacova. Naše nové mladé naděje a do dresů se znovu oblékly i holky, které několik let velice úspěšně hájily barvy Vacova. Ale v současné době jim pracovní a mateřské povinnosti dovolí si zaběhnout jen občas. Mladé družstvo zaběhlo s krásným časem 21,79 a druhé družstvo s časem 24,27. A výsledek? Krásné 2. a 3. místo.

A jak zhodnotit celý tento hasičský den? Účast 5 družstev, z toho 4 medailové umístění, dobrá nálada po celý den, co víc si můžeme přát. Snad se takto budeme moci chlubit po celou soutěžní sezónu.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *