A Masaryk přijel…

V podvečer Dne vzniku samostatného československého státu jsme uspořádali lampionový průvod. Náš původní záměr byl seznámit naše nejmladší hasiče s významem tohoto svátku.

Protože se ale sešla parta nadšenců a každý z nich přispěl nějakým nápadem jak akci obohatit, rozhodli jsme se pozvat širokou veřejnost.

Příslib příjezdu Masaryka udělal své a my jsme od hasičárny vypravili průvod čítající téměř 300 účastníků. Pro zdůraznění významu tohoto svátku jsme dětem připnuli českou trikolóru. Na bezpečnost provozu během průvodu dohlíželi naši mladí hasiči. Zájem o tuto akci násobně předčil naše očekávání, což nás samozřejmě velmi potěšilo. Děkujeme, že jste přišli.

Několik zkoušek, pečlivá příprava kostýmů, rekvizit a páteční sváteční večer mohl začít. Od hasičárny jsme vyrazili směrem k autobusovému nádraží a odtud kolem mateřské školy jsme došli k lípě Republiky, kde nás čekala průvodkyně Kateřina Smilová, která nám v krátkosti  připomněla, jak to tenkrát bylo. Poté již z dálky zazářila světla a sytý zvuk motoru ohlásil příjezd prezidentského vozidla Praga Alfa. Jako první vystoupil z vozu člen ochranky prezidenta a ujistil se o bezpečnosti prostoru. Poté osobní řidič pan Václavík otevřel dveře a z vozu vystoupil tolik očekávaný Tomáš Garrigue Masaryk s dcerou Alicí. Po tradičním přivítání chlebem a solí vykročil po červeném koberci k lípě Republiky, kde po položení  věnce setrval chvíli v tiché vzpomínce. Nejedno oko se zalesklo dojetím při pohledu na prezidenta Masaryka vzdávajícího poctu československé státní hymně. Pan prezident si před svým odchodem stiskl pravici s pány starosty, odstupujícím Miroslavem Roučkou a nově zvoleným Františkem Čtvrtníkem. Po krátké promluvě k přítomným dětem jsme se s panem prezidentem rozloučili jeho oblíbenou písní Ach synku, synku. Potěšilo nás, že se ke zpěvu pořádajících postupně přidaly další hlasy. Z výrazu prezidenta bylo zřejmé, že ho píseň a návštěva Vacova potěšila. Všechno ale jednou končí a nezbývalo než zamávat na rozloučenou.

Přestože byl neobvykle teplý večer, pozvali jsme přítomné děti na čaj a jejich doprovod na svařák, které pro účastníky průvodu sponzorsky připravil nový provozovatel místní restaurace, za což mu tímto děkujeme. Velké poděkování patří všem, kteří se podíleli na přípravě a realizaci návštěvy T. G. Masaryka. 

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *